Назад

Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2014

На 5 февруари 2015 г., на официална церемония в Гранд Хотел София бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2014 г. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Теодосий Теодосиев, ръководител на Националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ „Н. Обрешков“, гр. Казанлък. Във вълнуваща реч той заяви, че е крайно време държавата да обяви сектора на информационните и комуникационни технологии за стратегически за България.

Другите специални гости - вицепремиерът Мeглена Кунева, Министърът на икономиката Божидар Лукарски и Заместник-министър Валери Борисов, връчиха награди съответно в категориите: Бизнес иновативност на Telerik: А Progress Company за Telerik Platform, STARTUP компания - Трансметрикс АД за Big Data концепцията в карго индустрията и E-business - ALLTERCO за проекта Books Forge.

Журито тази година връчи 2 награди в категория STARTUP компания. Втората получи  Джъмпидо ООД за образователния софтуерен проект Jumpido. Две награди имаше и в категория „Журналистически принос - Юлиян Арнаудов, в. Капитал и поощрителна за регионална медия - Росинка Проданова, водещ и продуцент на следобедния екип на БНР - Радио Благоевград.

Победителите в останалите категории са:

• Студентска награда - Иван Атанасов, студент редовно обучение в Университет по библиотекознание и информационни технологии, специалност „Компютърни науки“, за информационния портал „ТВ Новини“

• Образователна награда - Софтуерен университет ООД

• Държавна администрация - Национална агенция за приходите за информационна система „Контрол“

• Общинска администрация - Общинска администрация - гр. Дряново за информационен център за мобилни услуги, здравни съвети и здравен телемониторинг за гражданите и бизнеса в общината

• Мобилно решение - Мусала Софт АД за проекта АТМОСФЕРА

• Развлекателен софтуер - ЧЕС АРЕНА ООД

• Корпоративна и социална отговорност - Империя Онлайн ООД

Общо 130 кандидатури от 92 личности, институции и компании бяха подадени до крайния срок за регистрация.

Най-голям брой кандидатури, по 18, имаше в категориите STARTUP и Бизнес иновативност, което е показателно за дигиталната трансформация на бизнеса и добре развита предприемаческа екосистема у нас. Трябва да се отбележи, че тази година има много силно участие на общините – 11 се включиха в конкурса (при общо 7 в първите 3 издания). Това е показателно, че все повече български общини се дигитализират в полза на гражданите и бизнеса.

В това четвърто издание на конкурса имаше два нови момента. Добави се нова категория за „Развлекателен софтуер“ заради бързото развитие на този пазарен сегмент и изключително успешното представяне на българските компании на световния пазар.

Вторият момент е, че конкурсът се проведе в рамките на европейския проект Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ. Това е проект за насърчаване на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема. По-голямата част от наградите отличават и чрез това насърчават дигиталното предприемачество у нас.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ“ за 2014 г. се проведе с подкрепата на:

Златен спонсор: Самсунг

Сребърни спонсори: SAP Labs България, Майкрософт, Леново и Иновент

Бронзови спонсори: Солитрон България и Кантек

В партньорството с: БНТ, БНР, БТА, IDG.bg, Computerworld, Computer, Teacher.bg, TechNews, Diploma.bg, Digital Europe, Национален център за безопасен интернет, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Националното сдружение на общините в Република България, LauncHub, Eleven, StartUP, Start it Smart, b2b Media и Предприемач.

Публикуван: 06.02.2015 Aвтор: Каталог Who is Who

Всички права запазени.

Принт енд Пъблишинг ООД е собственик на идеята и осъществяването на сайта.

Не се разрешава копиране, възпроизвеждане, разпространение и съхраняване по електронен или друг начин на съдържание, текстове, снимки, лога, марки, идеи и оформление без предварителното писмено съгласие на Принт енд Пъблишинг ООД, както и използването на сайта за забранени от закона цели.

Данните в каталога са на базата на подадена от участниците информация. Принт енд Пъблишинг ООД не носи отговорност за тяхната достоверност и пълнота, нито за щети, възникнали поради грешна или непредоставена информация.
Продължи